Netanyahu: Iraan loob Golanil Iisraeli-vastast «kolmandat rinnet»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid Golani kõrgendikel patrullimas.
Iisraeli sõdurid Golani kõrgendikel patrullimas. Foto: SCANPIX

Iraan üritab luua Liibanoni šiialiikumise Hizbollah võitlejaid kasutades Süüria Golani kõrgendikel Iisraeli vastu «kolmandat rinnet», ütles juudiriigi peaminister Benjamin Netanyahu eile.

Netanyahu sõnul on Teherani katsed end Iisraeli piiridel kindlustada üks suuremaid juudiriiki ähvardavaid ohte.

«Iraan juhib otseselt Hizbollah' tegevust põhjas (Liibanonis - BNS) ja suunab Hamasi lõunas (Gaza sektoris - BNS). Selle kõrval üritab Iraan luua kolmandat rinnet Golani kõrgendikel, kasutades selleks tuhandeid Süürias olevaid Hizbollah' võitlejaid, mis alluvad otse Teheranile,» lausus Iisraeli valitsusjuht iganädalase valitsuse istungi eel.

Netanyahu ütles, et ministritele antakse istungil ülevaade «meid ümbritsevatest julgeolekualastest väljakutsetest ning eelkõige Iraani katsest suurendada oma kohalolekut Iisraeli piiridel üheaegselt püüdlustega relvastada end tuumarelvadega».

Iisrael korraldas 18. jaanuaril Golani kõrgendike Süüriale kuuluvatel aladel õhurünnaku, tappes kuus Hizbollah' võitlejat ning Iraani revolutsioonilise kaardiväe kindrali.

Juudiriik ei ole ametlikult oma osalust kinnitanud, ent on viimastel aastatel korraldanud mitu säärast õhulööki. Iisrael on teatanud, et riigi poliitika on hoida ära relvatarneid äärmusrühmitustele ja võimalikke rünnakuid.

Netanyahu sõnul ei ole Teherani «tapjalik terrorism takistanud rahvusvahelisel kogukonnal Iraaniga kõnelusi jätkamast tuumaleppe üle, mis lubab riigile jätta tööstusliku võimekuse tuumarelvi toota».

Iraan peab ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa - ja Saksamaaga (P5+1 riigid) läbirääkimisi püsiva leppe sõlmimiseks oma vastuolulise tuumaprogrammi üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles