Austria keelas islamiühendustel välismaalt raha saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas.
Moslemid palvetamas. Foto: SCANPIX

Austria parlament võttis eile vastu islamiorganisatsioonide tegevust puudutavad seadusmuudatused, keelustades nende välismaise rahastamise ja kehtestades imaamidele saksa keele nõude.

Uue seaduse eesmärk on propageerida välis- ja integratsiooniminister Sebastian Kurzi sõnul euroopalike tunnustega islamit, piirates moslemiriikide ja välismaa islamiorganisatsioonide mõju ning pakkudes Austria moslemitele segu suurematest õigustest ja kohustustest oma usu praktiseerimisel.

Austria eelmine islamiseadus pärines aastast 1912, mil Austria-Ungari impeerium annekteeris Bosnia ja Hertsegoviina.

Kurzi sõnul eelneb kaheaastase kehtivusega seaduse väljatöötamine hiljutisele džihaadimotiividega vägivallale Prantsusmaal ja Taanis, ent selle siht on selgelt võidelda radikaalse islami suureneva mõjuga.

«Me soovime tulevikku, kus üha suurem hulk imaame on üles kasvanud Austrias ning räägib saksa keelt, mille läbi õnnestub neil näidata noortele moslemitele positiivset eeskuju,» lausus välisminister.

Kurz ütles täna Saksa ajalehele Bild, et Austria seadusandjad tahavad seista vastu välisriikide poliitilisele mõjule. «Mulle tunduks veider, kui Saksa kantsler saadaks meie juurde Saksa valitsuse palgal olevaid kirikuõpetajaid.» 

Moslemid moodustavad Austria 8,5-miljonilisest elanikkonnast 560 000. Enamik neist on Türgi või Bosnia päritolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles