Austria ei anna natside röövitud Klimti teost omanikele tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Klimti teos «Beethoven Frieze» Viinis asuvas muuseumis.
Gustav Klimti teos «Beethoven Frieze» Viinis asuvas muuseumis. Foto: SCANPIX

Kunstiteoste tagastamist vaagiv komisjon soovitas täna Austrial omanikele mitte tagasi anda riigi hinnatumate kunstiväärtuste hulka kuuluvat Gustav Klimti teost, mille natsid juutidest omanikelt röövisid.

Kunstinõukogu «soovitab üksmeelselt Gustav Klimti «Beethoven Friezet» Erich Ledereri pärijatele mitte tagastada,» ütles nõukogu esimees Clemens Jabloner ajakirjanikele.

Tegemist on 34 meetri pikkuse, kaks meetrit kõrge ja tonne kaaluva freskoga, mille Klimt maalis 1901. aastal Viini Secessionsgebäude näitusesaali seinale.

Natsid konfiskeerisid teose 1938. aastal Ledereride perekonnalt. Teise maailmasõja lõpus 1945. aastal tagastas Austria fresko Šveitsis elavale pärijale Erich Ledererile, kes müüs selle 1972. aastal Austria vabariigile.

Erich Ledereri pärijad väidavad aga, et ta oli sunnitud teose maha müüma, sest Austria keeldus freskot riigist välja lubamast, ja saadud hind 750 000 dollarit oli liiga madal.

Pärijad esitasid «Beethoven Frieze» tagasisaamistaotluse 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles