Merkel: lepituse võtmeks on ausus ja heldus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani visiidil viibiva Saksa kantsleri Angela Merkeli sõnul tuleb riikidevaheliste suhete parandamiseks sõjajärgsest vaenust vaadata ajaloole ausalt otsa.

«Saksamaal oli õnne, et meid võeti maailma riikide kogukonda pärast kohutavat üleelamist, mis maailmal oli Saksa natsionaalsotsialismi ja holokausti perioodil,» ütles Merkel.

«See oli võimalik esmalt seetõttu, et Saksamaa vaatas oma minevikule ausalt silma, kuid ka seetõttu, et Teise maailmasõja järel Saksamaad kontrollinud liitlased sellele suurt tähtsust omistasid. Üks tolle perioodi suuri saavutusi oli kindlasti Saksamaa ja Prantsusmaa leppimine, millesse prantslased andsid niisama olulise osa kui sakslased.»

Jaapani suhted oma sõjaaegsete ohvrite Hiina ja Lõuna-Koreaga on madalseisus.

Peking ja Soul nõuavad, et Tokyo teeks oma mineviku heastamiseks senisest rohkem, Jaapani rahvuslased leiavad seevastu, et Tokyo on juba küllalt vabandanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles