Põhja-Korea diplomaat hooples tuumarakettide olemasoluga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-Un jälgimas Põhja-Korea sõjaväeõppusi.
Kim Jong-Un jälgimas Põhja-Korea sõjaväeõppusi. Foto: SCANPIX

Pyongyangil on olemas tuumalõhkepea kandevõimega raketid ja riik on valmis neid igal hetkel kasutama, ütles eile Põhja-Korea suursaadik Suurbritannias.

Stalinistliku riigi diplomaat Hyun Hak-bong ütles usutluses Briti uudistekanalile Sky News, et Põhja-Korea valitsus on valmis kasutama tuumarakette vastulöögiks USA tuumarünnakule.

Vastates küsimusele, kas Pyongyangil on võimekus tulistada välja tuumarakett, vastas Hyun: «Igal hetkel. Jah.» 

«Kui Ühendriigid meid ründavad, anname vastulöögi,» lisas ta.

«Me oleme rahumeelne rahvas. Me ei taha sõda, ent ei karda seda. See on meie valitsuse poliitika,» ütles Hyun vastuseks küsimusele, kas kommunistlik riik kasutaks tuumarelvi vaid vastulöögi andmiseks.

Põhja-Koreal arvatakse olevat käputäis algelisi tuumapomme. Pyongyang on korraldanud kolm maa-alust tuumakatsetust aastatel 2006, 2009 ja 2013.

Ekspertide seisukohad lahknevad küsimuses, kui kaugele on riik jõudnud rakettidele paigutamiseks vajaliku suurusega tuumalõhkepeade loomise tehnoloogia omandamisel.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja Kim Min-seok ütles täna, et ehkki Pyongyangil võib olla õnnestunud teha edusamme tuumalõhkepea valmistamise tehnoloogia alal, ei ole Souli hinnangul põhjanaaber veel selles läbimurret saavutanud.

Kim märkis, et Põhja-Korea on seni korraldanud vaid kolm tuumakatsetust ning on ebaselge, kui edukaks need kujunesid.

Washingtonis asuv mõttekoda Institute for Science and International Security hindas hiljuti Põhja-Korea tuumaarsenali suuruseks 10-16 tuumarelva, millest mõned on plutooniumi-, teised uraanipõhised.

Mõttekoda järeldas, et Pyongyangil on piisavalt väiksed plutooniumil põhinevad tuumapommid, mida on võimalik paigutada kesktegevusraadiusega ja mandritevahelistele ballistilistele rakettidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles