Hiina meedia nõudis USA-lt «kiibitsemise» lõpetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel. Foto: SCANPIX

Hiina riigimeedia kritiseeris täna USAdd Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidlustesse sekkumise eest, nimetades Washingtoni «kiibitsejaks».

Hiina ametliku uudisteagentuuri Xinhua ingliskeelne kommentaar kandis pealkirja «Kiibitseja Ameerika» - mis viitab soovimatut nõu andvale pealtvaatajale seoses Lõuna-Hiina mere olukorraga.

Peking peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd, osa sellest nõudlevad endale Brunei, Malaisia, Filipiinid, Vietnam ja Taiwan.

USA ametiisikud on kutsunud sõlmima mitmepoolset lepet kõigi tegevuste lõpetamiseks, mis võiksid regioonis edaspidi pingeid tekitada.

«Onu Sam on olnud pikka aega paljude sõltuvuste küüsis, nagu musklinäitamine, jutlustamine ja laenamine, ent ilmnenud on veel üks: kiibitsemine,» seisis Xinhua kommentaaris.

Agentuuri kommentaar järgnes USA seitsmenda laevastiku komandöri, viitseadmiral Robert Thomase üleskutsele suurendada Lõuna-Hiina merel patrulle. Samuti ärgitasid Ühendriikide senaatorid administratsiooni hiljuti välja töötama strateegiat Hiina tegevuse vastu territooriumide hõivamisel.

Thomas kutsus sel kuul Kagu-Aasia riike looma ühiseid merejõude Lõuna-Hiina merel patrullimiseks, edastas väljaanne Bloomberg News.

«Selline väline kiibitsemine.. .on kohatu osapoole jaoks, kes on avalikult pühendunud erapooletusele Lõuna-Hiina mere vaidlustes,» edastas Xinhua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles