Venemaa: lootust Mistralide kättesaamiseks pole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopterikandja Sevastopol Prantsusmaal.
Kopterikandja Sevastopol Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Sõjalis-tehnilise koostöö eest vastutavad Vene ametkonnad jätkavad kontakte Prantsusmaaga kopterikandjate Mistral üleandmise teemal, kuid need ei ole lootusrikkad, teatas reedel Vene kaitseministeerium.

«Me kontakteerume aeg-ajalt oma Prantsuse kolleegidega. Nende kontaktide iseloom annab tunnistust, et lootust olukorra lahenemiseks ja Mistralide saamiseks Venemaal sisuliselt pole,» ütles ministeeriumi allikas.

«Ma hindaks neid võimalusi kui üheksakümmend üheksa ühe vastu. Kuid mingit tragöödiat selles ei ole,» lisas ta.

Ta selgitas, et Venemaad rahuldaks täielikult ka laevale kulutatud raha tagastamine.

«Meie laevastiku lahinguvalmidus selle sekvestri tõttu ei kannata,» ütles ta.

Venemaa riiklik relvaettevõte Rosoboronexport ja Prantsuse ettevõte DCNS allkirjastasid kahe Mistrali ehitamise kokkuleppe 2011. aasta juunis. Lepingu mahuks oli 1,2 miljardit eurot.

Peterburis asuvas Baltiiski laevatehases valmisid aluste ahtriosad, mis hiljem pukseeriti Prantsusmaale STX France'i tehasesse Saint-Nazaire'i sadamas, kus laevad said ka viimase lihvi.

Leping nägi ette esimese kopterikandja Vladivostok üleandmist eelmisel sügisel, ent seoses Ukraina kriisiga lükkasid Prantsuse võimud aluste üleandmise määramata ajaks edasi.

Kui Prantsusmaa keeldub lõplikult Venemaale kahe Mistrali Vladivostok ja Sevastopol üleandmisest, ootab Moskva laevade eest makstud raha tagastamist, ütles Vene president Vladimir Putin varem detsembris.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles