ÜRO: üle 25 000 inimese rohkem kui 100 riigist on läinud džihadistideks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitljad oma lipuga
Islamiriigi võitljad oma lipuga Foto: SCANPIX

ÜRO värske raporti kohaselt on rohkem kui 25 000 inimest lahkunud oma kodumaalt, et liituda mõne terroristliku organisatsiooniga, eelkõige aga Islamiriigi või Al-Qaedaga.

Terroristiks pürgijad pärinevad rohkem kui 100 erinevast riigist, edastab YLE.

Raporti kohaselt on välismaale pühasõdalasteks läinute arv kasvanud alates 2014. aasta suvest kuni selle aasta märtsini 70 protsendi võrra.

Kui kümme aastat tagasi liitus terroristidega umbes paartuhat inimest, siis nüüdseks on terroristikanditaate märgatavalt suurem arv.

Enamik ehk umbes 20 000 on liitunud aina enam populaarsust koguva terrorirühmitusega Islamiriik, kuid on ka neid kes lähevad Süüriasse ja Iraaki, astudes mõne väiksema rühmituse ridadesse.

Raporti andmerel on Afganistani äärmusrühmituste liikmete seas umbes 6500 välismaalast. Sadu välisriikide kodanikke sõdib Jeemeni, Liibüa ja Pakistani islamistlikes äärmusrühmitustes.

Kõige enam on Lähis-Idasse läinuid Tuneesiast, Marokost, Prantsusmaalt ja Venemaalt.

ÜRO raportikoostajad rõhutasid, et välismaal terroristidena sõdinud võivad pärast kodumaale tagasi saabumist osutuda ohtlikuks ning tekitada julgeolekuprobleeme. Mitmed riigid on juba käivitunud isehakanud islamistide ühiskonda taasintegreerimise programmid.

Ühendkuningriigis aga kardetakse, et noored tüdrukud põgenevad riigist koolivaheaegadel liitumaks Islamiriigiga, saamaks džihadistide pruutideks ja naisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles