Iraani tuumakõnelustel kokkuleppele veel ei jõutud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Philip Hammond (vasakul) ja USA välisminister John Kerry (paremal) Lausanne´is.
Briti välisminister Philip Hammond (vasakul) ja USA välisminister John Kerry (paremal) Lausanne´is. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry, tema Iraani ametivend Javad Zarif ja Euroopa Liidu välispoliitika asejuht Helga Schmid jätkasid tuumakõnelustega.

USA ametniku sõnul jätkusid läbirääkimised täna varahommikuni. Kerry, Zarif ja Schmid pidasid istungi, mis algas kolmapäeva õhtul kell 21.20 (Eesti aeg 22.20) ja lõppes täna hommikul kell 5.50 (Eesti aeg 6.50), lisas ta.

Sel perioodil toimunud lühikese vahepausi ajal andis Kerry vestlustest ülevaate oma Saksa ja Prantsuse ametivendadele, lisas Ühendriikide ametnik.

USA, Prantsuse, Hiina, Briti, Saksa, Vene ning Iraani diplomaadid ja eksperdid pidasid samuti kohtumisi varajaste hommikutundideni.

Läbirääkimised peatusid ajutiselt pisut enne koidikut.

«Liigume,» sõnas Zarif.

«Me oleme viimaste meetrite kaugusel ... finišijoonest, kuid me oleme kõik teadlikud sellest, et need on kõige raskemad,» ütles Prantsuse välisminister Fabius ajakirjanikele eile.

Panused on väga kõrged, kaalul on «Iraani taasintegratsioon rahvusvahelise kogukonnaga» ning probleemi keskmes on tuumarelvade leviku tõkestamine, lisas ta.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa ja Saksamaa - peavad kõnelusi Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle püsiva leppe sõlmimiseks. Läbirääkimiste lõppfaas Šveitsis kestab kaheksandat päeva, teisipäeva südaööks määratud raamleppe tähtajaks kokkuleppele ei jõutud.

Juhul, kui käesolevast kõnelustevoorust sünnib raamlepe, siis peavad osapooled sõlmima raamleppe alusel 30. juuniks püsiva leppe, milles sätestatakse sanktsioonide leevendamise vastu konkreetsed tehnilised nõuded Iraani tuumaprogrammile.

Iraan nõustus 2013. aasta novembris allkirjastatud ajutise leppega vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest rangete piirangutega oma tuumaprogrammile. See lepe aegub 30. juuni hilisõhtul.

Edu saavutamisel lõpeks 12 aastat kestnud vastasseis. Ebaõnnestumise korral võivad USA ja Iisrael kaaluda Iraani tuumaambitsioonide piiramiseks sõjalisi meetmeid.

Valge Maja ütles eile, et läbirääkimised on veel «produktiivsed» ja astutakse edusamme.

«Kuid kui oleme olukorras, kus tunnetame, et kõnelused on seiskunud, siis tõepoolest on Ühendriigid ja rahvusvaheline kogukond valmis (läbirääkimistelt) minema kõndima,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles