Washington Post: ISi juhivad Saddami endised ohvitserid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šiitidest võitlejad lehvitavad Islamiriigi lippu, mille nad rebisid alla Tikritis.
Šiitidest võitlejad lehvitavad Islamiriigi lippu, mille nad rebisid alla Tikritis. Foto: SCANPIX

Islamiäärmuslikku terroriorganisatsiooni Islamiriik (IS) juhivad Iraagi kunagise diktaatori Saddam Husseini armee endised ohvitserid, kirjutab The Washington Post (WP).  

Väljaande andmetel töötavad nemad välja Süürias ja Iraagis hirmu külvavate islamiäärmuslaste taktika ja teevad lahinguplaane.

Islamiriigi ideede eest võidelnud ja hiljem piirkonnast põgenenud sõdurid on rääkinud, et kõik korraldused tulid salapärastelt iraaklastelt, kes ilmusid aeg-ajalt Süüria lahingutandrile.  

Pseudonüümi Abu Hamza all intervjuu andnud mees on süürlasest vastupanuvõitleja, kes liitus Islamiriigiga ja kerkis piirkondlikuks juhiks Süürias. Erimeelsuste tõttu juhtkonnaga võeti ta kinni, kuid mehel õnnestus eelmisel suvel põgeneda Türki.   

Vaatamata sellele, et Süüriasse on sõitnud tuhandeid džihadiste üle kogu maailma, kuulub võim ISis iraaklastele. Neist mitmed on teeninud Saddam Husseini armee või salateenistuse juhtkonnas.   

«Iraaklased ise ei sõdi. Nad saadavad välismaised võitlejad esiliinile,» jätkas Abu Hamza.

Baathi partei võimutses Iraagis aastatel 1979-2003 ehk kuni diktaatori kukutamiseni. Kui Ühendriikide juhitud koalitsiooniväed kukutasid Saddam Husseini Iraagi sõjas 2003. aasta kevadel, siis kaotasid parteijuhid võimu.

Iraagi kohus mõistis eksdiktaatori sügisel 2006 surma, kunagine mõjuvõimas riigipea poodi üles sama aasta 30. detsembril.  

Pärast võimu vahetumist saadeti Iraagi armee laiali. Selle 400 000 liikmel keelati ära riigiametis töötamine ja neilt võeti ära pensionid. Endised sõjaväelased võisid aga relva omale jätta.

«Kui USA saatis Iraagi armee laiali, jäid paljud Baathi liikmed töötuks. ISi kaliif Abu Bakr al-Baghdadi pani vangistuse ajal kokku terve võrgustiku Baathi eksliikmetest ja Saddami armeejuhtidest,» rääkis Saksa väljaandele Bild Iraagi-ekspert Wladimir van Wilgenburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles