Alijev lubab «ajaloolised aseri alad» Armeenialt ära võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev
Aserbaidžaani president Ilham Alijev Foto: SCANPIX

Aseri rahvas tahab tagasi ajaloolisi alasid, mis praegu jäävad Armeenia territooriumile, ütles president Ilham Alijev reedel.

«Kaheksakümnel protsendil Armeenia küladest olid algselt aseri nimed. Need on meie ajaloolised alad ja me võtame need kindlasti tagasi. Teist võimalust ei ole. See on meie strateegiline eesmärk,» ütles Alijev valitsusistungil, mille peateemaks oli 2015. aasta esimese kvartali majandustulemus.

«Nagu ma juba varem olen öelnud, ei tohi meie ühiskond, eriti noorem põlvkond unustada, et Armeenia loodi ajaloolistele aseri maadele. Need on meie esiisade maad. Kõik kohanimed on aseri päritolu. Vaadake tsaari-Venemaa 20. sajandi alguse kaarte. Te ei leia sealt ühtki armeenia kohanime.»

Alijev rõhutas, et Aserbaidžaani võitlus Armeeniaga peab olema aktiivsem. «Me oleme isoleerinud nad kõigist piirkonna rahvusvahelistest projektidest. Nende (Armeenia) ametliku statistika põhjal on 30 protsenti nende elanikkonnast vaesed, aga tegelik arv on 50-60 protsenti.»

«Nende ametlik statistika ütleb, et igal aastal lahkub riigist alatiseks 60 000 - 70 000 inimest. Aga nii palju, kui meie teame, läheneb tegelik arv 100 000-le. See tähendab, et mõne aasta pärast ei ole ajaloolistele aseri maadele loodud Armeenia riigis enam armeenlastest elanikke,» kuulutas Alijev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles