Läti meedia selgitas, kuidas Kreml rahastab venemeelset eurosaadikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti europarlamendi saadik Tatjana Ždanok.
Läti europarlamendi saadik Tatjana Ždanok. Foto: Peeter Langovits

Läti Televisiooni andmetel sai Lätist Euroopa Parlamenti valitud Tatjana Ždanoka mullu tuhandeid eurosid Kremli rahastatavast programmist.

Läti Televisiooni andmetel sai mittetulundusorganisatsioon Läti Inimõiguste Komitee mullu välismaal elavate Vene Föderatsiooni kaasmaalaste õigusliku abi ja toetuse riiklikust programmist 95 000 eurot. Saadud rahast kuni 10 000 kanti seejärel üle Ždanoka erakonnale Vene Liit Lätis.

Samast programmi kaudu on Läti Inimõiguste Komiteed rahastatud juba aastaid. 2012. aastal sai MTÜ sealt 31 000 eurot, järgmine aasta aga 98 000 eurot. Ždanoka on aga eitanud väiteid, nagu oleks osa sellest rahast tema erakonnani jõudnud.

«See on täielik rumalus, fond toetab kindlaid väljaminekuid, keegi ei saa mingit palka,» väitis Ždanoka, kelle sõnul kaetakse näiteks uuringutega seotud kulud.

Ždanoka on aga Läti Inimõiguste Komitee üks asutajatest ning selle juhtivliikmed, kes raha jagamise üle otsustavad, on juhtivatel kohtadel ka erakonnas Vene Liit Lätis. Vaatamata Kremlist saadavale rahale ei õnnestunud erakonnal mullustel valimistel parlamenti pääseda. Küll aga osutus Ždanoka mullu taas valituks Euroopa Parlamenti.

Europarlamendis on Ždanoka toetanud Vene välispoliitilisi huve. Näiteks mullu juulis, kui Euroopa Parlament võttis vastu resolutsiooni, mis puudutas olukorda Ukrainas, hääletas Ždanoka selle vastu. Samuti on ta kutsunud üles tühistama Venemaale Ukraina sündmuste tõttu kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles