Soini: see on uus jytky

Kadri Veermäe
, Helsingi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna juht Juha Sipilä (vasakul) ja Põlissoomlaste liider Timo Soini valimisüritusel.
Keskerakonna juht Juha Sipilä (vasakul) ja Põlissoomlaste liider Timo Soini valimisüritusel. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste esimees sõnas täna hilisõhtul oma erakonna peol peetud kõnes, et parteil läks valimistel hästi ja kordas 2011. aasta rekordilist sooritust.

«See on uus jytky (pauk, pomm),» teatas Timo Soini Põlissoomlaste juubeldamise saatel. Jytky  tuli Soome poliitilisse leksikasse 2011. aasta parlamendivalimiste järel, mil Põlissoomalsed tegid üllatuslikult hea tulemuse, kasvatades Eduskunnas kohti viielt 38ni.

Nüüd, mil üle on loetud 96,2 protsenti hääletussedelitest, juhib valimisi Keskerakond, kes praeguse prognoosi järgi saab 200-kohalises parlamendis 49 kohta. 38 kohaga on teisel kohal Põlissoomlaste partei, kolmandal Koonderakond 37 kohaga, neljandal sotsisaaldemokraadid 34 kohaga ning viiendal rohelised 15 kohaga.

Täna õhtul varem koos teiste parteiliidritega antud pressikonverentsil sõnas Soini, et Põlissoomlased on tulnud, et jääda.

Soini saavutust tunnustas ka valimised võitnud erakonna juht Juha Sipilä, kelle sõnul tegi Soini uskumatu lõpuspurdi.

Enda partei tulemuse kohta sõnas Sipilä, et täna on Keskerakonnal põhjust tähistada, aga juba homme tuleb tööle hakata. Lisaks ütles mees, et loodab järgmise nelja aasta jooksul Soomes 80 000 uut töökohta luua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles