USA: küürvaal ei ole enam hävimisohus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küürvaal.
Küürvaal. Foto: SCANPIX

Pikka aega ohustatud liigiks peetud küürvaal ei ole enam hävimisohus, ütles USA valitsus eile, lisades, et küürvaala populatsioon on taastunud ja kaitset see liik enam ei vaja.

Riiklik ookeani- ja atmosfääriamet (NOAA) tegi ettepaneku jagada küür- ehk pikkloibvaalad 14 erinevaks populatsioonisegmendiks, millest 10 kustutataks ohustatute nimekirjast.

«Viimase 40 aasta kaitse- ja taastamispüüded on viinud küürvaalade arvukuse kasvule mitmes piirkonnas,» ütles NOAA avalduses.

Küürvaal kanti USAs hävimisohus liikide nimekirjas 1970. aastal, mil selle vaalalise arvukus oli intensiivse küttimise tagajärjel kiiresti kahanema hakanud.

Küürvaal kasvab 12-16, harva 18 meetri pikkuseks ja elab 50 aastat. Täiskasvanud isend kaalub kuni 40 tonni. Küürvaalal on pikad loivad, mis moodustavad kuni veerandi kehapikkusest.

Küürvaalad kuulusid 1960. aastateni enimkütitud vaalaliste hulka. 1966. aastal nende püük keelati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles