Kas endisest füüsikaõpetajast saab ISISe uus juht?

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iraagi valitsuse luureandmete põhjal on terrorirühmituse ISIS ajutiseks liidriks Abu Alaa Afri. Mees asendab koalitsioonivägede õhurünnakus haavata saanud senist juhti Abu Bakr al-Baghdadit.

Valitsuse nõuandja Hisham al Hashimi sõnul on Afri näol tegu terrorigrupeeringus kiiret karjääri teinud figuuriga. Seni al-Baghdadi asetäitjana töötanud mehe taust on hoopis akadeemiline – enne rühmitusega liitumist töötas ta koolis füüsikaõpetajana.

Mitmed teised asjatundjad suhtuvad aga al Hashimi väidetesse skeptiliselt. Siiani pole täielikku kindlust selles, kas al-Baghdadi sai Ameerika juhitud õhurünnakus tõepoolest viga või on tegu kuulujutuga. Pentagon on briti ajakirjanduses ilmunud väited hiljem ümber lükanud; kinnitades, et neil puuduvad vastavad andmed.

Kui al-Baghdadi seisund olekski kriitiline, tekitaks küsimusi järglase valimise protseduur. Erinevalt vanemast terroriorganisatsioonist al-Qaedast, mille juht Osama Bin Laden määras endale ise parema käe, teeb ISISes otsuseid üldkogu.

Probleeme tekitab ka Abu Alaa Afri isik – ta on avalikkusele tuntud nägu ja oleks seega kerge sihtmärk. Kuigi meest on kirjeldatud kui «al-Baghdadist targemat ja paremate sidemetega», puudub tal usuline haridus ja islamikogukonnas autoriteeti lisav otsene põlvnevus prohvetist.

Analüütikud usuvad, et al-Baghdadi surma korral oleks kõige nutikam määrata juhiks keegi, keda pole tegelikult olemaski. Nii välditaks ohtu, et uus juht saaks tapetud või langeks vangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles