Mogherini: peamine on säästa migrantide elusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval. Foto: SCANPIX

Euroopa prioriteet Vahemere pagulaskriisis on inimelude säästmine, ütles täna Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini ÜRO Julgeolekunõukogus.

Mogherini taotles nõukogu toetust EL-i palju kõneainet pakkunud plaanile, mis näeb ette sõjalise jõu kasutamist Vahemerd ületava põgenikevoolu peatamiseks.

«Peamine on säästa elusid ja vältida merel uusi ohvreid,» ütles Mogherini, kelle sõnul pagulaskriis ei ole üksnes humanitaarkriis, vaid ka julgeolekukriis, kuna smugeldajate võrgustikud on seotud terrorismiga ja rahastavad seda.

EL-i välispoliitikajuht nimetas pagulaste tulva Euroopasse enneolematuks ning rõhutas, et see vajab ka erandlikku reageerimist.

EL-i plaan näeb ette inimsmugeldajate laevade ja paatide hävitamist Liibüas. ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed Suurbritannia, Prantsusmaa, Leedu ja Hispaania koostavad koos Itaaliaga resolutsioonieelnõu, mis kiidaks EL-i kriisiplaani heaks.

Sel aastal on vahemerd ületades hukkunud üle 1800 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles