Eksametnikud: ÜRO rahuvalvajad kasutasid kohalikke elanikke seksuaalselt ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad
ÜRO rahuvalvajad Foto: SCANPIX

Grupi endiste diplomaatide ja ÜRO ametnike teatel kasutasid ÜRO rahuvalvajad aastakümneid  seksuaalselt ära asukohariikide elanikke.

ÜRO raportite kohaselt kasutasid ÜRO tsiviil- ja sõjaväelistes operatsioonides osalenud inimesi ära nii Euroopas kui Aafrikas, edastab YLE.

ÜRO on võimalike seksuaalvägivalla juhtumite kohta saanud teateid üle 20 aasta.

ÜRO peasekretär Ban Ki-mooni andmetel teatati möödunud aastal 79 võimalikust seksuaalse ärakasutamise juhtumist.

Inimõigusekspertide sõnul tavaliselt ei uurita väidetavaid seksuaaljuhtumeid, kuna ÜRO rahuvalvajatel on diplomaatiline puutumatus.

Sellise puutumatuse tõttu ei saa neid eriti milleski süüdistada. Samas ei kaitse see puutumatus siiski kõikide kriminaalsüüdistuste eest. Kui tegemist on millegi väga tõsisega, siis võib ÜRO saata seksuaalses ärakasutamises kahtlustatava ta kodumaale tagasi ja loota, et selle riigi õigussüsteem seab õigluse jalule.

Noorte õigusi kaitsva kampaaniaga Code Blue nõutakse rahuvalvajatelt diplomaatilise puutumatuse äravõtmist, kuna see võimaldaks ärakasutajad saata kohtu ette.

«On perversne iroonia, et ÜRO on ainus organ maailmas, kus seksuaalvägivalla harrastajad on seadusest kõrgemal,» sõnas kampaanias osaleva organisatsiooni AIDS-Free World asutaja Paula Donovan.

ÜRO rahuvalvajate seksuaalse ärakasutamise juhtumid tõusid päevakorrale möödunud kuul pärast ÜRO raporti lekkimist meediasse.

Raportis seisab näiteks, et Prantsuse rahuvalvajad kasutasid Kesk-Aafrika Vabariigis seksuaalselt ära näljas olnud lapsi, kes olid söögi ja raha eest kõigeks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles