Soome järgmine valitsus pani oma põhipunktid paika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome järgmine peaminister, Keskerakonna juht Juha Sipilä (esiplaanil), Põlissoomlaste juht Simo Soini ja Koonderakonna liider Alexander Stubb koalitsiooniläbirääkimiste vahel pressikonverentsil.
Soome järgmine peaminister, Keskerakonna juht Juha Sipilä (esiplaanil), Põlissoomlaste juht Simo Soini ja Koonderakonna liider Alexander Stubb koalitsiooniläbirääkimiste vahel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Soome koalitsiooniläbirääkimistes osalevad Keskerakond, Põlissoomlased ja Koonderakond esitlesid eile meediale oma ühiseid seisukohti immigratsiooni-, välispoliitika-, julgeolekupoliitika ja Euroopa Liidu teemadel. Soome rahvusringhääling YLE tõi välja järgmise valitsuse seisukohtadest 14 tähtsamat punkti.

  1. Põgenikekvoodid jäävad senisele tasemele, sel moel panustab Soome rahvusvahelistesse pingutustesse leevendada põgenikekoormat. Riik suurendab selles valdkonnas koostööd omavalitsustega ja tagab vajalike ressursside olemasolu.

    Eilne stseen Sitsiiliast. Fotod: Scanpix

     

  2. Soome järgmine valitsus julgustab pidama avameelset arutelu immigratsioonipoliitika teemal, kuid rassistlikke avaldusi selles kontekstis ei tolereerita. Tehakse ka sõltumatu analüüs selle kohta, kui palju migratsioon Soome ühiskonnale maksma läheb ja kuidas see ühiskonda mõjutab.

  3. Tööga seotud immigratsioon on teretulnud. Soome senine praktika jääb tööpõhise immigratsiooni juhtpõhimõtteks.
  4. ÜRO või Euroopa Liidu terrorirühmituste nimekirja kantud ühendusse kuulumist käsitletakse kriminaalkuriteona.

    Iraagi julgeolekujõud äärmusliku Islamiriigi võitlejate käest kätte saadud lipuga.

  5. Kiirendatakse protsessi, millega saab riigist välja saata välismaalased, kes on toime pannud tõsised või korduvad kuritööd ning keda peetakse ühiskonnale ohtlikuks.

  6. Soome on sõjaliste ühendustega mitteliitunud riik, mis on NATOga pragmaatilises partnerluses. Soome jätab avatuks võimaluse esitada igal hetkel NATO-le liitumistaotlus.

    Itaalia õhuväelane NATO õhuturbemissioonil Šiauliais.

     

  7. Soome järgmine valitsus koostab välis- ja julgeolekupoliitikaraporti, mis hindab Soome NATOga liitumise võimalikke mõjusid.
  8. Soome seadusakte muudetakse, nii et lubatuks saab seireprogrammide kasutamine, kogumaks luuresignaale riigi piiridest väljaspool ja sides.

    Soome piirivalvurid. Fotod: Scanpix

     

  9. Hinnatakse olemasolevat Soome seadusandlust riigi julgeolekule olulise maa soetamise ja topeltkodakondsuse kohta.

  10. Euroopa Liit on Soome jaoks oluline julgeolekuühendus. 
  11. EL peab keskenduma olulistele teemadele. Pole vajalik intensiivistada lõimumist kõigil poliitilistel rinnetel. Soome tahaks näha vähem ELi-i poolset reguleerimist, ning kergemat, paremat lähenemist.  

  12. Soome kehtestab EList ja Euroopa majandusruumist väljastpoolt tulevatele üliõpilastele õppemaksu. Õppe lõpetanuid julgustatakse Soome elama ja töötama jääma.

  13. Järgmine Soome valitsus on vastu sellele, et Soome võtaks rohkem vastutust jõupingutustel eurokriisi ohjamisel.
  14. USA ja ELi vahelise vabakaubandusleppe sõlmimine on oluliseks eesmärgiks.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles