Iraak värbab vabatahtlikke Ramadi linna tagasi vallutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi šiiavõitleja.
Iraagi šiiavõitleja. Foto: SCANPIX

Iraagi valitsus kutsub vabatahtlikke appi võitlema niinimetatud Islamiriigiga ja võtma tagasi Ramadi linna.

Valitsuse avalduses kinnitati, et vabatahtlike värbamine on vajalik riigi lääneosas Anbari provintsis asuvate üksuste puudujääkide katmiseks. Iraagi peaminister Haider al-Abadi kinnitas, et rahvas peab püsima ühtne ja kutsus vabatahtlikke armeega liituma.

Põgenikud Ramadist on jõudnud Bagdadi lähistele.                                           Foto: Scanpix
Põgenikud Ramadist on jõudnud Bagdadi lähistele.                                           Foto: Scanpix Foto: STRINGER/IRAQ/REUTERS

Ramadi linn langes äärmuslaste kätte pühapäeval ning sealt on praeguseks põgenenud tuhandeid inimesi. Pealtnägijate teatel on nad asunud linnas kaitsepositsioonidele.

USA riiklik julgeolekunõukogu on teatanud, et otsib võimalusi kohalike maavägede toetamiseks. Nõukogu kõneisik Alistair Baskey rääkis uudisteagentuurile AFP, et meetmete hulka võib kuuluda mõningate kohalike hõimude väljaõppe ja varustamise kiirendamine ning Ramadi tagasivallutamise operatsiooni toetamine. Rohkem infot lubati lähipäevil.

Sõdurid aitavad Bagdadi lähistel põgenikke.                                                         Foto: Scanpix
Sõdurid aitavad Bagdadi lähistel põgenikke.                                                         Foto: Scanpix Foto: STRINGER/IRAQ/REUTERS

USA president Barack Obama on kinnitanud Iraagi peaministrile Haider al-Abadile, et Ühendriigid toetavad neid tugevalt. Valge Maja andmetel toimus nõupidamine, kus osalesid teiste seas asepresident Joe Biden, välisminister John Kerry, kaitseminister Ash Carter ja USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem kindral General Lloyd.

Iraagi valitsusväed ja nendega liidus olevad sunni hõimuvõitlejad lõid äsja tagasi Islamiriigi pühasõdalaste rünnaku Anbari kubernerkonnas kahe mässuliste kontrolli all oleva linna vahele jäävale Khaldiyale, kuid Ramadi vallutamine pühapäeval oli Islamiriigi suurim võit alates USA-juhitava koalitsiooni õhurünnakute algusest mullu suvel.

Video Ramadi langemisest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles