Obama sõnul ei ole USA kaotamas võitlust IS-iga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama nimetas neljapäeval Iraagi Anbari provintsi pealinna Ramadi langemist pühasõdalaste kätte taktikaliseks tagasilöögiks, kinnitades, et Ühendriigid ei ole kaotamas võitlust sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

«Ma ei leia, et me oleme kaotamas,» ütles Obama neljapäeval avaldatud usutluses ajakirjale Atlantic. «Pole kahtlust, et leidis aset taktikaline tagasilöök, ehkki Ramadi oli haavatav juba pikka aega.»

USA juhitava koalitsiooni sõjalennukid on korraldanud alates eelmise aasta augustist Iraagis ja Süürias õhurünnakuid ja pommitanud enam kui 6000 sihtmärki eesmärgiga nõrgestada IS-i.

President on keeldunud Iraaki Ühendriikide lahingüksusi saatmast, ent Iraagi julgeolekujõude ja kurdide pešmergavägesid nõustab üle 1500 USA sõduri.

IS hõivas mõne päeva eest Anbari provintsi pealinna Ramadi. Tegemist on tõsiseima tagasilöögiga Iraagi julgeolekujõududele alates eelmisest suvest, mil IS vallutas suured alad viies Iraagi kirde- ja põhjaprovintsis.

Sestsaadik on Iraagi julgeolekujõud koos šiiitlike omakaitsejõudude, kurdide pešmergavägede, Iraani nõunike ja USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute toal arvestatava territooriumi pühasõdalastelt tagasi vallutanud.

Obama süüdistas Ramadi langemises Iraagi julgeolekujõudude väljaõppe ja täienduse nappust. «Nad on võidelnud ligi aasta ilma piisava sõjalise täienduseta.»

«Ent see on märk sellest, et Iraagi julgeolekujõudude väljaõpe, kaitsekindlustused ja juhtimissüsteemid ei toimi Anbari ja riigi sunniitidega asustatud alade jaoks piisavalt kiiresti,» sõnas riigipea.

Ramadi on Iraagi sunniitide vähemuse südamaa. Pealinn Bagdad asub Ramadist 100 kilomeetri kaugusel.

«Pole kahtlust, et peame sunniitide aladel parandama mitte üksnes väljaõpet, vaid suunama fookuse sinna. Samuti peame hõlmama senisest aktiivsemalt sunniitlikke hõime,» lausus USA president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles