Austraallannad üritavad liituda Islamiriigiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vähemalt 12 Melbourne'ist pärit austraallannat on üritanud liituda sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS), teatas politsei reedel; hoiatades džihadistide kohta käivate «romantiseeritud» arusaamade eest.

Süüriasse ja Iraaki on ISIS-e ridadesse võitlema läinud üle 100 austraallase. Vähemalt 30 neist on praeguseks hukkunud, teatasid Austraalia võimud.

Politsei sõnul meelitab rühmitus kõige rohkem noori isoleeritud inimesi, kes on vastuvõtlikud sotsiaalmeedia kampaaniatele.

Viiel naisel kaheteistkümnest õnnestus Lähis-Ida konfliktitsooni pääseda, kahe naise asukoha suhtes andmed puuduvad, neli saadeti tagasi Austraaliast väljaspool ning üks peatati vahetult enne äralendu kodumaal.

«Noortel naistel tekivad konfliktitsoonidest ning sellest, mis neid seal ees ootab, romantiseeritud arusaamad,» sõnas politseiülema asetäitja Tracy Linford.

«Neile teatatakse: «Tulge siia, sinu eest hoolitsetakse, sul saab olema tähtis roll kasvavas kalifaadis, sa hakkad kandma džihadistide lapsi, kasvatama Islamiriiki,» lisas ta. «Tegelikkus on aga teistsugune.»

Paljud rühmitisega liitunud naised sunnitakse abieludesse ning teised peavad astuma võitlejatega regulaarselt vahekorda, elades samal ajal ise väga kehvades tingimustes.

Topeltkodakondsusega islamistidelt võetakse ära Austraalia kodakondsus, teatas peaminister Tony Abbott sel nädalal.

Salafistlik sunni äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) alustas Süürias ja Iraagis vägivaldset pealetungi mullu suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles