Poola suurendas kaitsekulusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Poola seim võttis vastu otsuse tõsta järgmisest aastast riigi kaitseelarvet 18% võrra, liitudes nõnda nende NATO riikidega, kelle kaitsekulutused ulatuvad 2%-ni riigi sissetulekutest.

Otsuse järgi suureneb Poola kaitsekuludele mõeldud summa tänavuselt ligi 7,8 miljardilt 9,3 miljardile eurole järgmisel aastal – tõus, millesarnast pole Euroopas nähtud pärast Külma sõja lõppu. Muudatuse kiitsid heaks kõik peamised parlamendiparteid, 460 seimiliikmest olid poolt 402 ja vastu ainult kaks rahvasaadikut. «See on minu ametiaja üks kõige tähtsamaid päevi,» lausus kaitseminister Tomasz Siemoniak.

Ligi 70% Poola kaitseväe relvastusest pärineb endiselt Varssavi pakti aegadest ja ei vasta Nato standarditele. Õhujõududest moodustavad lõviosa hävituslennukid Mig, tankide põhimudeliks on Nõukogude T72. Aastaks 2022 soovib Poola Vene päritolu relvastuse osakaalu vähendada 30% peale.

Peale Poola täidavad NATO liikmesriikidest nõutavat 2% määra hetkel veel ainult Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia, Eesti ja Kreeka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles