Dombrovskis ei välistanud koostööd Koosmeele Keskusega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis oli valimistulemustega rahul.
Valdis Dombrovskis oli valimistulemustega rahul. Foto: SCANPIX

Läti peaminister Valdis Dombrovskis lubas teha valitsuskabinetis mitmeid muudatusi, kui president palub tal valitsuse moodustada. Seejuures ei välistanud ta koostööd vasakpoolse Üksmeele Keskusega.

Kolmes erakonnast koosneva paremparteide liidu Ühtus liider Dombrovskis ütles Läti riigiraadiole antud usutluses, et rahandusminister Einars Repse ja välisminister Aivis Ronis uues valitsuses kindlasti ei jätka, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Dombrovskise sõnul on esimeseks ülesandeks töötava valitsuskoalitsiooni moodustamine ja selle eesmärkide kindlaks määramine. Kuna üldvalimisi on võitmas Dombrovskise juhitav valimisliit tähendab see, et võimul võib jätkata senine koalitsioon.

Samas kinnitas Dombrovskis, et Ühtsus on valmis pidama läbirääkimisi kõigi erakondadega, kes parlamenti pääsesid. Valimiste eel välistas Ühtsus, et Koosmeele Keskusega valitsuskoalitsiooni moodustamise. Siiski arvavad politoloogid, et Koosmeele Keskus jätkab opositsioonis. 

13 erakonnast ja valimisliidust pääses seimi 10. koosseisu viis, kuna ülejäänud ei ületanud viieprotsendilist valimiskünnist. Juba enne lõplike valimistulemuste avaldamist on selge, et parlamenti pääsesid Ühtsuse ja Koosmeele Keskuse kõrval veel Roheliste ja Talurahva Liit, konservatiivne valimisliit Hea Läti Eest ning Rahvuslik Liit Kõik Läti Eest! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK.

Valimisbarjääri ei ületanud Kristlik-demokraatlik Liit, Rahvakontroll, Viimane Partei, Partei Daugava – Läti Eest, VASTUTUS – Parteide Sotsiaaldemokraatlik Liit, Presidentaalse Vabariigi Eest, Lätis Tehtud ning Inimõiguste Eest Ühendatud Lätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles