Saksa ekspert kahtleb Kim Jong-uni identiteedis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap 28. septembril avaldatud foto, millel on aravatavalt Kim Jong-un.
Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap 28. septembril avaldatud foto, millel on aravatavalt Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Saksa ekspert seadis kahtluse alla, kas Korea Rahvademokraatliku Vabariigi avaldatud ametlikul fotol on riigi arvatavaks võimupärijaks tituleeritud Kim Jong-un.

Stalinistliku riigi diktaatori Kim Jong-ili noorim poeg nimetati möödunud nädalal toimunud ajaloolisel ainupartei kongressil Tööliste Partei keskkomitee liikmeks, partei kesksõjaväekomisjoni aseesimeheks ning kindraliks.

Sellele vaatamata on tema kohta teada väga vähe ja seda ka salatseva Põhja-Korea standardite kohaselt. Põhja-Korea riiklik ajakirjandus mainis kindraliks nimetamise teates Kim Jong-uni esmakordselt nimepidi, samas ei täpsustatud, et tegu on põdura diktaatori pojaga.

Selge pole ka tema sünniaasta, arvatavasti on riigijuhi kolmas poeg sündinud 1983. või 1984. aastal ning saanud hariduse Šveitsi linnas Bernis asuvas erakoolis.

Õpinguperioodist pärineb ka üks väheseid pilte, mis Kim Jong-unist tehtud, kuid ka selle pildi puhul pole sada protsenti kindel, kas tegemist on Šveitsis valenime all elanud ja tihti Põhja-Korea diplomaatidega kohtunud Kim Jong-uniga.

Spiegeli palvel pilte analüüsinud ja nendel kujutatud isikute pupille uurinud eksperdi hinnangul pole möödunud nädalal avaldatud ametlikul pildil ja õpinguperioodil tehtud fotol sama mees. See võib aga tähendada seda, et kongressist osa võtnud pontsakas mees ei käinud Šveitsi koolis või polnud möödunud nädalal avaldatud fotol figureeriv isik Kim Jong-un.

Teised allikad jällegi väidavad, et Kim Jong-un pole kunagi Šveitsis õppinud ja oma jalga elu sees Põhja-Koreast välja tõstnud. Aastatel 2002–2007 olla ta õppinud Pyongyangi sõjakoolis.

Pekingis, Soulis ja Tokyos töötavad nn kimologistid on Põhja-Korea võimustruktuuri uurides jõudnud mitmetele vastuoluliste järeldusteni. Näiteks on vähemalt üks Jaapani ekspert väitnud, et praegune riigijuht Kim Jong-il suri juba pikka aega tagasi ning Kallist Juhti asendavad teisikud. Paljud neist on juba kuid ennustanud, et arvatav mantlipärija võtab võimu üle, kuid tänaseni pole seda veel juhtunud.

Ka on spekuleeritud selle üle, et möödunud nädalal avaldatud pildil võis olla Kim Jong-uni poolvend, kuna Kim Jong-ilil on armukestega mitmeid lapsi. Ametlikult on teada, et tal on kahe naisega kolm poega. Teised usuvad, et pildil võis olla lihtsalt mõni parteijuhtkonda kuuluv liige.

Selge on ainult see, et kui küsimus on Põhja-Koreas, ei saa milleski kindel olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles