Venemaa: USA tunnistab Kiievi riigipöörde neonatside kätetööks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi annekteerimist taasühendamiseks nimetaval Venemaal tähistati sel kevadel aasta möödumist poolsaare hõivamisest.
Krimmi annekteerimist taasühendamiseks nimetaval Venemaal tähistati sel kevadel aasta möödumist poolsaare hõivamisest. Foto: SCANPIX

Moskva on seisukohal, et USA kongressi esindajatekoja otsus keelata Ühendriikide instruktoritel Ukraina Azovi vabatahtlike pataljoni väljaõpetamine on õige, ehkki hilinenud, ütles Vene välisministeeriumi esindaja.

 

«Ameerika kongressil kulus üle aasta taipamaks, et see pataljon ühendab jultunud neonatse, kes uhkeldavad Hitleri SS-i vägede sümbolitega ja käituvad karistussalkadena okupeeritud aladel. Aga parem hilja kui mitte kunagi,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Aleksander Lukaševitš.

«Järgmine loogiline samm oleks tunnistada lõpuks, et eelmise aasta riigipöörde Kiievis, mida Washington aktiivselt toetas, korraldasid need samad neonatsi kurikaelad.»

«Teised Ukraina rahvuskaardi üksused ei ole muidugi paremad kui Azov,» lisas ta.

«Odessa elanikke elusalt põletanud ning Donbassis naisi ja lapsi tapvate Ukraina neonatside verised teod on juba kaua enda eest rääkinud. Ainus küsimus on, millal Washington otsustab neid märgata,» sõnas Lukaševitš.

Odessa elanike elusalt põletamisega viitas Lukatševitš möödunud kevadel vene- ja ukrainameelsete elanike vastasseisu ajal aset leidnud põlengule. Korrakaitsjate teatel süütas kellegi pahatahtlik käsi linna ametiühingute hoone. Põlengus sai surma 43 inimest.

Kohalik meedia kirjutas, et hoone oli separatistide käes ning selle akendest loobiti märuli ajal ukrainameelsete pihta süütepudeleid, kes neid ka vastu loopisid, kuid ametlikult pole seda kinnitatud.

Venemaa nimetab Ukraina valitsust pidevalt natsivõimuks ning süüdistab neid venekeelse elanikkonna süstemaatilises hävitamises ja tagakiusamises. Samal ajal aga pigistab Moskva üha enam Venemaa elanikke, piirates sõnavabadust ja valitsusväliste organisatsioonide tööd ning algatades opositsionääride vastu kohtuasju.

Venemaa eitab ka jätkuvalt osalust Ukraina konfliktis ja väidab, et valitsusväed võitlevad  vabadust ihkavate separatistidega. Lääneriigid ja NATO on aga korduvalt esitanud tõendeid Vene vägede osalusest ja Vene sõjatehnika kasutamisest Ukrainas. Samuti on Vene sõdurite seal viibimist kinnitanud nende lähedased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles