Ajakirjanik eitab Snowdeni dokumentide sattumist luure kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glenn Greenwald.
Glenn Greenwald. Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Glenn Greenwald, kes avaldas esimesena endise USA luuretöötaja Edward Snowdeni lekitatud salajasi dokumente, eitas esmaspäeval teateid, nagu oleks Vene ja Hiina luure saanud juurdepääsu Snowdeni materjalidele.

Greenwald väitis uudisteportaalis The Intercept, et ajalehe Sunday Times ja BBC avaldatud info põhineb vääral eeldusel, nagu oleks Snowden jätnud USA riiklikust luureametist (NSA) saadud materjalid enda kätte.

Hongkongis enne materjalide avaldamist Snowdeniga kohtunud Greenwald kinnitas, et Snowdenil ei olnud Moskvasse sõites materjale kaasas.

«Snowden kinnitas, et ei võtnud Hongkongist lahkudes midagi kaasa, vaid andis kõik üle ajakirjanikele ning hävitas endale jäänud koopia,» väitis Greenwald. «Kuidas oleks Vene luure Snowdenilt materjale saanud, kui tal neid füüsiliselt ei olnud? Ainus võimalus, kuidas see laim saaks tõele vastata, on see, et Snowden valetas.»

The Sunday Times ja BBC teatasid nädalavahetusel, et Ühendkuningriigi luuretöötajad on olnud sunnitud asukohta vahetama, kuna Venemaal ja Hiinal on õnnestunud murda Snowedeni failide krüpteeringu. Briti valitsusallika sõnul on neil riikidel infot, mille tõttu luuretöötajate asukohti muudeti, ent «pole tõendeid», et keegi neist oleks ohtu sattunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles