Taani üldvalimistel selgub täna, kas peaküsimuseks on heaoluriik või immigratsioon

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani senine sotsiaaldemokraadist peaminister Helle Thorning-Schmidt.
Taani senine sotsiaaldemokraadist peaminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: SCANPIX

Taanlased hääletavad täna üldvalimistel, mille eel on arvamusküsitlused näidanud parempoolse opositsiooni ülinappi edu peaminister Helle Thorning-Schmidti valitseva vasaktsentristliku bloki ees.

Kolm nädalat kestnud valimiskampaania keskmes olid majandusküsimused ja immigratsioon.

Päevalehes Berlingske Tidinge eilses avaldatud arvamusküsitluste keskmise tulemuse kohaselt toetab paremjõude 50,7 protsenti ja vasakblokki 49,3 protsenti valijatest.

Umbes üks viiendik valijaist ei ole veel oma otsust langetanud.

«Valimistel kujunevad otsustavaks kaks teemat: heaoluriik ja immigratsioon,» kommenteeris uuringutulemusi Kopenhaageni ülikooli politoloogiaprofessor Kasper Hansen.

«Kui domineerima jääb heaoluriik, on eelis sotsiaaldemokraatidel ja sotsiaalliberaalidel. Kui tähelepanu keskmesse tõuseb immigratsioon, võidab opositsioon.»

Peaminister Thorning-Schmidt kuulutas valimised välja 27. mail, samal nädalal, kui valitsus kuulutas pikaleveninud majanduskriisi lõppenuks ja teatas, et järgmisel aastal kasvab majandus prognoosi kohaselt kaks protsenti

Valimiste eel seadis sotsiaaldemokraadist peaminister kahtluse alla oma parempoolse rivaali, Venstre parteid esindava Lars Løkke Rasmusseni plaani külmutada avaliku sektori kulud.

«Me saame endale lubada ühiskonda, kus me üksteise eest hoolt kanname,» lausus Thorning-Schmidt pressikonverentsil.

Rasmussen, kes juhtis valitsust aastail 2009-2011, on süüdistanud peaministrit negatiivses kampaanias ja eelmise kabineti algatatud reformide enda arvele kirjutamises.

«Sotsiaaldemokraatide kampaania on pea eranditult keskendunud minule ja Venstrele,» sõnas ta.

Valimisjaskonnad avatakse Taanis umbes kell 9.00 (10.00 Eesti aja järgi) ja suletakse kell kaheksa õhtul (21.00).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles