Ukraina vallandas luurejuhi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentõn Nalõvaitšenko.
Valentõn Nalõvaitšenko. Foto: ITAR-TASS

Ukraina ülemraada otsustas neljapäeval tagandada Valentõn Nalõvaitšenko Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juhi kohalt.

President Petro Porošenko resolutsioonieelnõu toetas 248 rahvaesindajat 450-st.

«Ülemraada toetas minu ettepanekut tagandada Valentõn Nalõvaitšenko SBU juhi ametikohalt,» teatas riigipea Twitteris. Mõjuvõimsal julgeolekujuhil tekkisid vastuolud Porošenkoga ja ta sattus konflikti Ukraina peaprokuröriga.

Julgeolekuteenistusel kui Nõukogude Liidu KGB kohaliku haru järglasel on Ukrainas suur võim. 49-aastane Nalõvaitšenko sai SBU juhiks kolm kuud enne 2014. aasta mais peetud presidendivalimisi, mis tõid võimule Porošenko. Temas ei nähtud läänemeelse riigipea toetajat.

Nalõvaitšenko juhtis SBU-d esimest korda juba aastail 2006- 2010 ja arvatakse, et sel ajal kogunes tema valdusse hulgaliselt andmeid endiste ja praeguste parlamendi- ja valitsusliikmete korruptiivsete tehingute kohta.

Julgeolekujuhi tagandamine annab kinnitust Ukraina poliitilise maastiku haprusest ja sellest, et endiselt on maksvusel klannisuhted. Ühtlasi tõmbavad sisevõitlused tähelepanu eemale märksa tõsisematelt probleemidelt nagu 14 kuud kestnud sõda venemeelsete separatistidega riigi idaosas.

Ukraina ajakirjanduse andmetel tegi Porošenko hiljuti katse viia Kiievi linnapea ja endise poksija Vitali Klõtško liitlane Nalõvaitšenko üle välisluureteenistuse juhi ametikohale. Väidetavalt olevat Nalõvaitšenko keeldunud ja asunud vasturünnakule, süüdistades peaprokuratuuri oma kõrgete ametnike korruptsiooni- ja rahapesuskeemide varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles