Schulz peab kokkulepet rände teemal võimalikuks juba ülemkogul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlmanedi president Martin Schulz(paremal)ja Briti peaminister David Cameron
Euroopa Parlmanedi president Martin Schulz(paremal)ja Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz usub, et Euroopa Liidu liidritel on võimalus saavutada kokkulepe põgenike üle juba täna Brüsselis algaval ülemkogul.

«Näen võimalust jõuda kokkuleppele juba täna, kui igaüks ilmutab head tahet,» rääkis Schulz neljapäeval Brüsselis pärast kohtumist peaminister Taavi Rõivasega.

Schulzi sõnul eelistaks ta kompromissi liikmesriikide vahel, mis võtaks arvesse riigis juba asuvate põgenike hulka, valitsuste ning regionaalse ja kohaliku võimu suutlikkusest probleemiga toime tulla ning riikide majanduslikku tugevust. Tema sõnul oleks see kindlasti parem lahendus, kui panna ettepanek liikmesriikide valitsusi esindavas nõukogus hääletusele, kus see peaks läbiminekuks saama kvalifitseeritud häälteenamuse.

Euroopa Parlamendi president tunnistas, et mitmetele parlamendisaadikutele ei meeldinud asjaolu, et komisjoni ettepanek ei võimaldanud parlamendile kaasotsustusmenetluse õigust, jättes otsuse ainult nõukogu pädevusse.

«Komisjon tegi julge ettepaneku ja ma toetasin president [Jean-Claude] Junckerit selles,» ütles Schulz. «Sellega seatakse liikmesriigid silmitsi nende vastutusega ühe meie aja kõige suurema probleemi lahendamisel, see on julge ja hästi põhjendatud samm,» rõhutas Euroopa Parlamendi juht.

Euroopa Liidu kõrge ametnik ütles kolmapäeval Brüsselis ajakirjanikele, et ülemkogu president Donald Tusk loodab rände-teema ning sealhulgas ka põgenike jaotamise osas saavutada kokkuleppe juba neljapäeva õhtuks. Küll aga pole anonüümsust palunud ametniku sõnul mingit lootust, et riikidele hakatakse peale suruma kohustuslikke põgenike vastuvõtmise kvoote.

Neljapäeval ja reedel Brüsselis peetava korralise Euroopa ülemkogu teemadeks on lisaks rändepaketile Kreeka võlaküsimus, Ühendkuningriigi kavandatav referendum EL-i jäämise üle, Euroopa majandus- ja rahaliidu tulevik ning Euroopa Liidu julgeoleku- ja kaitsepoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles