Itaalia peaminister ärgitab eurooplasi üksteisega rääkima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi
Itaalia peaminister Matteo Renzi Foto: Pierre Teyssot/AFP

 Kreeka referendumi tulemusest sõltumata peavad eurooplased hakkama taas üksteisega rääkima, ütles Itaalia peaminister Matteo Renzi täna.

«Vaadates panga ees nutvat pensionäri saad sa aru, et maailma ja tema kultuuri jaoks nii tähtsat riiki nagu Kreeka ei saa sellisesse olukorda jätta,» ütles Renzi ajalehele Il Messaggero. Ta viitas laupäeval avaldatud AFP fotole 77-aastasest Thessaloniki elanikust Giorgos Chatzifotiadisest.

Niipea kui pühapäevane referendum läbi saab, «peame me hakkama jälle üksteisega rääkima - mitte keegi ei tea seda paremini kui (Saksa kantsler) Angela Merkel».

Berliin suhtub Kreekasse eriti karmilt ja süüdistab sealset vasakpoolset valitsust võlausaldajatega peetud läbirääkimiste katkestamises ja referendumi korraldamises, et lükata otsustamine rahva õlule.

Renzi on püüdnud hoida keskteele Ateena ja tema kreeditoride seisukohtade vahel. «Loomulikult ei saa Kreekat päästa Kreeka valitsuse osaluse ja pensionisreformide ja uue tööturuta ning maksudest kõrvalehoidmist lõpetamata,» tõdes ta.

Renzi on veendunud, et Kreeka võimalik krahh Itaaliat kaasa ei tõmba.

«Me ei ütle, et kõik on hästi, aga me oleme teinud viimastel kuudel tööd, ja Itaalia olukord on parem kui seni. Meist ei saa enam rääkida sama hingetõmbega nagu meie õnnetutest Kreeka sõpradest.»

«Itaalia on juba tulejoonelt väljas,» kinnitas ta vastuseks küsimusele, kuivõrd mõjutab Kreekas toimuv Hispaaniat, Portugali ja Itaaliat.

Renzi arvates ei lahku Kreeka ka referendumi «ei» korral eurotsoonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles