Bulgaaria ei tunnusta Donbassi separatistide referendume

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ja Bulgaaria presidendid
Ukraina ja Bulgaaria presidendid Foto: Reuters

Bulgaaria peab Krimmi Ukraina osaks ning ei tunnusta Donetski ning Luganski separatistlike võimude korraldatud referendume iseseisvuse üle, sõnas Bulgaaria president Rosen Plevneliev täna.

«Bulgaaria toetab Ukraina suveräänsust, iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust. Krimmi annekteerimine rikub rahvusvahelist õigust, Ukraina põhiseadust ning 1994. aasta Budapesti memorandumi. Bulgaaria ei tunnusta praegu ega kunagi tulevikus seda ebaseaduslikku tegu,» sõnas Plevneliev ühisel pressikonverentsil Ukraina presidendi Petro Porošenkoga.

«Bulgaaria ei tunnusta Donetski ja Luganski separatistide ebaseaduslikult korraldatud ning läbiviidud referendumite tulemusi,» sõnas riigipea.

Kriis Donetskis peab jõudma lahenduseni Minski lepete jõustamise läbi, sõnas Plevneliev. «Euroopa Liidu Venemaa-vastased sanktsioonid on seotud Minski lepete jõustamisega, mida Bulgaaria toetab,» lisas ta. Samuti toetab Bulgaaria Ukrainat lõimumisel EL-iga, lausus ta.

Donetski ja Luganski separatistide kontrollitavatel aladel korraldati 2014. aasta mais niinimetatud iseseisvusreferendumid. Venemaa toetusel tekkinud moodustised nimetavad end Donetski ja Luganski rahvavabariikideks.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare mullu märtsis. Sellele eelnes sõjaline operatsioon poolsaare okupeerimiseks ning sõjaväelaste valve all kiiruga korraldatud referendum. Kohalike venemeelsete võimude teatel toetas rahvas ülekaalukalt poolsaare liidendamist Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles