Soul saatis Põhja-Koreasse tagasi kaks kalurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong Un.
Põhja-Korea juht Kim Jong Un. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea teatas täna, et saatis Põhja-Koreasse tagasi kaks kalurit, kes päästeti juuli algul Lõuna-Korea vetest.

Lõuna-Korea rannavalvelaev päästis 4. juulil viis põhjakorealast, kelle paat leiti triivimas riigi idaranniku lähistel. Souli teatel soovisid kolm päästetut jääda Lõuna-Koreasse ning kaks tahtsid naasta kodumaale.

Kaks kalurit saadeti koju läbi Panmunjomi piiriküla, kus neid ootasid ees Põhja-Korea ametnikud ja sugulased, ütles anonüümsust palunud ametnik Lõuna-Korea ühinemisministeeriumist. Koreade ametnikud kohtusid Panmunjomis eile.

Soul lükkas tagasi Pyongyangi nõudmised anda välja Põhja-Koreale ülejäänud kolm kalurit. Ühinemisministeeriumi ametnike sõnul saavad kõnealused isikud ümberasustamisalast väljaõpet.

Aastatel 1950-1953 peetud Korea sõda lõppes vaherahuga ning tehniliselt on kaks riiki omavahel endiselt sõjas. Riikidevahelised pinged on hiljuti veelgi tõusnud, sest Soulis avati ÜRO amet, mis asub uurima inimõiguste olukorda Põhja-Koreas. Lisaks pidas Pyongyang kinni mitu lõunakorealast, kellest kaks mõisteti juunis vangi Lõuna-Korea heaks luuramise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles