Lavrov arutas Ukraina, Saksa ja USA kolleegidega olukorda Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov vestles laupäeval telefonitsi eraldi oma Ukraina, USA ja Saksa ametivendadega, teatas Kreml.

Lavrov ja Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier olid laupäevases telefonikõnes üksmeelel, et vajalik on Kiievi otsedialoog Donetski ja Luganskiga küsimustes, mis puudutavad konstitutsiooniliste reformide ja kohalike valimiste läbiviimist.

Lavrov väljendas Moskva ärritust asjaolu üle, et Kiiev ei kaasanud separatistide esindajaid aruteludesse põhiseadusreformi üle. «Nad ei saa lihtsalt kõndida minema Minski kohustuste raamistiku juurest, eriti mis puudutab Kiievi, Donetski ja Luganski otsedialoogi,» ütles Vene esidiplomaat oma USA kolleegile John Kerryle.

Kremli teatel kutsus Lavrov vestlustes Ukraina välisministri Pavlo Klimkini ja Steinmeieriga Ukraina sõjaväge alustama Šõrokõne küla demilitariseerimist.

Venemeelsed separatistid on taandunud 10 kilomeetri kaugusel sadamalinnast Mariupolist asuvast strateegilise tähtsusega külast, lausus Lavrov oma Ukraina ja Saksa kolleegidele. Samuti kutsus Vene välisminister Klimkinit «lahendama põhiseadusreformi projektiga seotud küsimusi».

Ukraina sõjavägi võitleb kahes idapoolses oblastis venemeelsete separatistide ja Vene vägedega juba üle aasta. Konflikt on nõudnud üle 6500 inimelu.

Veebruaris Minskis Saksamaa ja Prantsusmaa vahendusel sõlmitud relvarahulepe näeb ette üle 100 mm suuruse kaliibriga raskerelvastuse tagasitõmbamist kontaktjoonelt. Minski lepe nõuab ka meetmeid Ukraina Donetski ja Luganski oblastite separatistide kontrollitud aladele eristaatuse andmiseks.

Sõjategevus Ida-Ukrainas on taas ägenenud. Viimase ööpäeva jooksul sai Donbassis surma kolm tsiviilisikut ja üks Ukraina sõdur. Ukraina sõjavägi teatas avalduses, et «olukord on järsult halvenenud».

Separatistide komandör Eduard Basurin ütles laupäeva hilisõhtul, et Donetski ja Luganski isehakanud võimud on andnud käsu raskerelvastuse tagasitõmbamisest rindejoonelt «niipea kui võimalik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles