Türgi president alustas visiiti Hiinas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pressikonverentsil enne Pekingisse suundumist.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pressikonverentsil enne Pekingisse suundumist. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sõitis täna visiidile Hiinasse, kus ta peab läbirääkimisi oma ametivenna Xi Jinpingiga.

Türgi on taganud NATO toetuse Ankara võitluses Islamiriigi (IS) džihadistide vastu, kuid suhteid Pekingiga varjutavad pinged Hiina islamiusulise uiguuri vähemusega.

Ankara on laiendanud oma piiriüleseid operatsioone IS-i vastu Süürias ja rünnanud ühtlasi ka keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) võitlejate positsioone Põhja-Iraagis.

Hiina süüdistab samas islamistlikke separatiste vägivallas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas, Türgi aga on korduvalt väljendanud muret selle üle, kuidas Peking kohtleb oma turgi keelt kõnelevat vähemust.

Erdoğan nimetas 2009. aastal Pekingi tegevus Xijiangis genotsiidiks ning lõhe Hiina ja Türgi vaadetes uiguuridele tõenäoliselt komplitseerib tema läbirääkimisi Hiina riigipea Xi'ga.

Sel aastal oli riigipeadel avalik vaidlus seoses Hiinast Taisse pagenud uiguuridega, kellele Türgi vastu Pekingi tahtmist varjupaika pakkus.

Bangkok teatas sel kuul, et deporteeris umbes 100 uiguuri tagasi Hiinasse, olles eelnevalt juuni lõpus üle 170 uiguuri Türki saatnud.

Erdoğan avaldas enne visiiti lootust, et see hoogustab kahepoolseid suhteid.

Türgi ekspordi suurendamine Hiinasse on ilmsel üks kõneluste keskseid teemasid, sest Türgi kaubavahetus Hiinaga on ametliku statistika kohaselt suures defitsiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles