Pildid: Indias hukati 1993. aasta Mumbai pommirünnakute rahastaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India Maharashtra osariigi võimud lasid hukata Yakub Abdul Razak Memoni, kes rahastas ja aitas logistiliselt korraldada 1993. aastal Mumbais toimunud pommirünnakuid.

Memon esitas India kõrgemale kohtule palve surmanuhtluseotsus tühistada, kuid see lükati tagasi ning ta poodi vaid paar tundi hiljem Nagapuri vanglas üles, edastab BBC.

Mumbais leidis 1993. aasta märtsis aset rida pommirünnakuid, milles hukkus kokku 257 inimest ning 713 sai vigastada. Väidetavalt oli tegemist kättemaksurünnakutega selle eest, et paar kuud varem tapeti moslemeid.

Indias on alates 2004. aastast seoses selle rünnakuga hukatud mitu inimest.

Memoni rahastatud rünnakud toimusid tosinas kohas, kaasa arvatud Mumbai börsihoones, lennufirma Air India kontorihoones ja luksushotellis.

Kohus mõistis Memoni 2007. aastal surma selle eest, et ta finantseeris ja andis pommirünnakute korraldamiseks logistilist abi.

Lisaks Memonile mõisteti pommirünnakute korraldamises süüdi veel kümneid inimesi, kellest osa hukati ja osale määrati eluaegne vangistus.  

Maharashtra osariigi võimuesindajate kinnitusel ei maeta Memonit Nagapuri vangla surnuaiale, vaid pärast lahkamist antakse ta surnukeha perekonnale.

India politsei arvates oli pommirünnakute «ajuks» Yakub Memoni vend Tiger Memon ja kohalik maffiaboss Dawood Ibrahim. Mõlemad mehed peidavad end ja politsei ei ole neid tabanud.

Enne Yakub Memoni hukkamist saatsid India tuntud ajakirjanikud, poliitikud ja ametnikud India presidendile kirja Memoni elu säästa, kuna tema oli vaid käsutäitja, mitte rünnakute tegeliku planeerija ja korraldaja.

Samuti toimus Mumbais meeleavaldus, milles nõuti Memoni surmaotsuse tühistamist.

Memonite kodu juures Mumbais oli politseivalve juhuks, kui keegi peaks hukatava pereliikmeid ründama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles