Austraalia esimene pühak paljastas preestri seksuaalkuriteod

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI kuulutas pühakuks Austraalias elanud Mary MacKillopi.
Paavst Benedictus XVI kuulutas pühakuks Austraalias elanud Mary MacKillopi. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI kuulutas täna pühakuks Austraalia nunna Mary MacKillopi, kes võitles muuhulgas preestrite seksuaalsete kuritarvituste avalikustamise eest ja heideti selle eest ajutiselt kirikust välja.

19. sajandi keskel Šoti immigrantide peres sündinud McKillop pühendus vaeste abistamisele ja nende laste harimisele ning rajas Püha Joosepi nunnaordu, vahendab Reuters.

Iseseisva naisena oli ta alatasa vastuolus kirikujuhtidega ning pinged viisid selleni, et MacKillop heideti kirikust välja. Hiljem otsus siiski tühistati.

Hiljuti avastatud dokumentide põhjal oli nunna ekskommunikeerimise üheks põhjuseks asjaolu, et ta tõi päevavalgele alaealise poisi seksuaalse ärakasutamise Iiri vaimuliku poolt. Osad aktivistid leiavad seetõttu, et MacKillop tuleks kuulutada preestrite seksuaalse vägivalla ohvrite pühakuks.

Kirik on kinnitanud ka kaht juhtumit, kus MacKillopi poole palvetamine tõi kaasa imelise tervenemise leukeemiast ning aju- ja kopsuvähist.

Äsja pühakuks saanud nunn suri 1909. aastal ning praegu kuulub tema asutatud ordusse üle 850 inimese.

Austraallanna pühakuks kuulutamine tõi Vatikani kümneid tuhandeid Austraalia palverändureid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles