Jaapani peaminister lubas avaldada Teise maailmasõja üle kahetsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Hiroshimas mälestustseremoonial.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Hiroshimas mälestustseremoonial. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe lubas täna, et avaldab veel sel kuul kahetsust Teise maailmasõja pärast.

Abe valmistub tegema avalduse sõja lõpu 70. aastapäeva puhul ja arvatavasti jõuab see avalikkuse ette enne 15. augustit, kuupäeva, mil Jaapan teatas liitlasriikidele alistumisest.

«Selles väljendatakse kahetsust sõja pärast, käsitletakse meie sõjajärgset teed patsifistliku riigina ja seda, kuidas saaks Jaapan suurendada tulevikus panust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas ning maailmas,» ütles Abe ajakirjanikele.

Abe on korduvalt rääkinud «ettepoole vaatava suhtumise» vajadusest, mis keskenduks Jaapani positiivsele rollile sõja lõpust tänaseni.

See teeb ärevaks Jaapani sõjaka ekspansionismi all kannatanud Hiina ja Lõuna-Korea, kelle sõnul ei saa heaks kiita katseid pisendada Jaapani eelmiste peaministrite vabanduste tähtsust.

Abe teatas kavandatavast avaldusest Hiroshimale tuumapommi heitmise 70. aastapäeval ja ütles, et valitsus on moodustanud komisjoni, mis teeb talle avalduse kohta ettekande.

«Ma otsustan pärast selle ettekande lugemist, millal ja kuidas avaldus tehakse,» ütles ta.

Abe väljendas aprillis USA kongressis esinedes sügavat kahetsust Jaapani tegevuse pärast Teises maailmasõja ajal Aasia riikides. Ta ei palunud aga vabandust, mida temalt ootasid Peking ja Soul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles