Soome politseijuht nõuab politseinikele õigust sekkuda kerjamisse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjav naine
Kerjav naine Foto: SCANPIX

Soome politseipeadirektor Mikko Paatero nõuab korrakaitseseadusesse punkti, mille toel saaksid politseinikud sekkuda kerjamisse ja korduva tegevuse korral kerjused tänavalt minema viia.

«Ükski politseinik ei taha trahvida neid, kes kerjavad elatise hankimiseks. Kui aga kerjamisel saadud raha kogutakse muuks eesmärgiks või on tegevus organiseeritud, kus kasu saavad kuritegelikud rühmitused, siis on asjal hoopis teine maik juures,» rääkis Paatero Helsingin Sanomat Online’i vahendusel.

Politseijuhi sõnul on mustlaste kerjamise taga Kesk-Euroopas laiaulatuslik, jõhker ja organiseeritud kuritegevus, millega on seotud inimkaubandus ja lapsprostituudid.

Paatero rääkis, et kerjustele antud raha jõuab kurjategijate kätte, kes ei ela mustlaslaagrites ega kasuta raha kerjuste aitamiseks.

«Organiseeritud kerjamine on praegu teemaks Rumeenias toimuval kohtuistungil. Nimelt kahtlustatakse 22 inimest kerjamise organiseerimises Euroopa erinevates paikades.»

Paatero rääkis, et politsei vaatevinklist pole tegemist inimõigustega, kuna mitmes riigis on taoline keeld olemas.

«Kerjamiskeeld ei või olla suunatud vaid ühe kindla grupi vastu. Nüüd lihtsalt on nii, et Rumeenia kodanikud kerjavad. Sama hästi võiksid nad olla mõne muu riigi kodanikud.»

Mustlaskerjuste arv on Soomes viimastel aastatel suurenenud peaaegu kümme korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles