Serbia ja Makedoonia ootavad ELilt tegusid migrantide peatamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulasttüdruk Presevo vastuvõtukeskuses Serbias.
Pagulasttüdruk Presevo vastuvõtukeskuses Serbias. Foto: Armend Nimani/AFP/Scanpix

Serbia ja Makedoonia kutsusid neljapäeval Lääne-Balkani migratsioonikriisi käsitleval kohtumisel ELi sisserännu peatamiseks tõhusaid samme astuma.

«Kui Euroopa sellele kriisile vastust ei anna, ei tasuks kellelgi loota, et see leiab lahenduse,» ütles Makedoonia välisminister Nikola Poposki.

Tema Serbia kolleeg Ivica Dačić ütles, et ootab ELilt tegevuskava.

Serbiast ja Makedooniast on saanud viimastel kuudel kümnete tuhandete EL-i pürgivate migrantide transiitriigid.

Serbia, Sloveenia, Horvaatia ja Albaania peaministri kohtumisele oodatakse ka Saksa kantslerit Angela Merkelit, Itaalia peaministrit Matteo Renzit ja Euroopa Liidu välispoliitika juhti Federica Mogherinit.

«Seisame silmitsi suurima põgenikekriisiga alates Teisest maailmasõjast. See on tõeline rahvasteränne ja Serbia on transiitriigiks,» lausus Dačić.

«See on probleem Euroopa Liidu jaoks ja meilt (transiitriikidelt) oodatakse tegevuskava loomist,» lisas ta. «Minu hinnangul peaks kava esmalt välja käima EL.»

«Pean olema siin väga otsekohene. Meie kanda on probleemi põhiraskus,» ütles Dačić.

Sarnasele seisukohale asus ka Poposki, kelle sõnul saabub Kreekast Makedooniasse päevas 3000 migranti.

«Me ei saa tööd teha meieni siiani jõudnud 90 000 euroga, ning ilmselt ei jõua me seatud eesmärgini välja kuulutatud miljoni euroga ... Kui sellele küsimusele Euroopa (tasandil) vastust ei leita, siis mitte keegi ei tohiks endale luua illusioone, et see lahendatakse,» lausus Poposki. «Nüüd peame tegutsema ning tõenäoliselt selle Viini konverentsiga saame ... jõuda lahenduseni, mis on Euroopa oma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles