Leedukad mures: miks valisid Ameerika lendurid Ämari baasi?

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-22 hävitajad Ämaris.
F-22 hävitajad Ämaris. Foto: Eero Vabamägi

Delfi Leedu portaalis tekitab elavat poleemikat artikkel, mis küsib: miks maandusid ameeriklaste ülimoodsad hävitajad F-22 Raptor Eestis Ämari õhuväebaasis, mitte Leedus Šiauliais?

Vähem kui kolme tunniga üle 300 kommentaari kogunud lugu imestab asjaolu üle, et ameeriklased otsustasid kasutada Ämarit, mis asub Venemaa piirist «vaid 100 kilomeetri» kaugusel. Samuti tsiteerib väljaanne Eesti õhuväe ülemat Jaak Tarieni. Viimane olevat uhkelt lausunud, et «F-22 lendab ainult väga hoolikalt valitud baasidesse» ja nende saabumine on kui heakskiit eestlaste professionaalsusele.

Leedulased nendivad, et uute lennukite meelitamine nende juurde on aina raskem – võttes arvesse Ämari baasi hiljutist kaasajastamist ja kõrgeid standardeid. Samuti tuuakse esile eestlaste pingutusi lendurite eest hoole kandmisel, näiteks mitmekesist menüüd ja esmaklassilisi hotelle pealinnas Tallinnas.

Balti riikide õhuturvet peavad NATO liikmesriigid kolme- kuni neljakuuliste vahetuste kaupa, missiooni tarbeks kasutatakse kahte baasi: Ämarit Eestis ja Šiauliaid Leedus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles