Ekspert: Nobeli rahupreemia oli Hiinale väga valus löök

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: SCANPIX

Aasia poliitika ekspert Hannes Hanso ütles ETV saates «Välisilm», et Hiina jaoks oli tänavune Nobeli rahupreemia laureaat väga valuks löök.

«Hiina jaoks, kes on töötanud oma imago parandamise nimel aastaid ja aastaid, oli see väga valus löök. Samas kategoorias on võib-olla rahutused Tiibetis enne olümpiamänge. Riik, kes tunnetab oma jõudu, on saanud maailmas teiseks majanduses ning tahab oma imagot parandada,» sõnas Hanso.

Hanso meenutas, et päeval, mil Liu Xiaobo Nobeli preemia laureaadiks kuulutati, sekkuti Hiinas ka välisuudiste edastamisse. «Ma ei ole kordagi näinud, et Hiinas välisuudiste edastamisel ekraan mustaks läheb. 10 minutit hiljem hakkasid uudised BBC-lt edasi tulema,» rääkis Hanso.

«Algselt tsenseeriti see välja rahvusvahelistest teleülekannetest. Tänased Hiina lehed kirjutavad sellest ikka veel. Hiina tahab edastada oma sõnumit, et preemia anti väga valele inimesele, väga valedel põhjustel,« ütles Hanso.

Hanso sõnul on Hiinale sellised asjad valusad ja et need jätkuvalt riiki ärritavad, näitab, millises staadiumis Hiina praegu veel on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles