Kreml eitab ettepanekut korraldada Assadi elegantne lahkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad. Foto: AFP/SCANPIX

Kreml lükkas täna tagasi Soome endise presidendi ja rahuvahendaja Martti Ahtisaari väite, et Venemaa teinud 2012. aastal ettepaneku korraldada Süüria presidendi Bashar al-Assadi elegantne tagasiastumine, vahendas riiklik uudisteagentuur TASS.

«Ma võin üksnes korrata, et Venemaa ei ole seotud režiimide muutmisega. Soovitus, et keegi astuks kõrvale - elegantselt või mitte - on asi, mida Venemaa ei ole kunagi teinud,» ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Ahtisaari rääkis Briti ajalehele Guardian, et Vene suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin käis 2012. aastal välja plaani, mille läbiviimise korral oleks Assad mõne aja pärast väärikalt ametist lahkunud. Lääneriigid ei läinud ideega kaasa, sest arvasid, et Assad kukutatakse niikuinii mõne nädala jooksul.

Soome ekspresidendi sõnul nimetas Vene diplomaat talle omavahelises vestluses plaani kolme aspekti: opositsiooni ei tohi relvastada, opositsiooni ja Assadi vahel tuleb luua kontakt ning Assadi võimust loobumine tuleb läbi viia elegantselt.

Peskov lükkas väite tagasi ja ütles: «Väga lihtne on jälgida kronoloogiliselt, kuidas Venemaa kordas Süüria kriisi algusest peale paljudel erinevatel tasanditel, et ainult süüria rahvas saab otsustada oma saatuse ja ainult demokraatlike valimistega.»

Ahtisaari konsultatsiooniettevõtte Crisis Management Initiative (CMI) esindaja Helsingis kinnitas AFP-le, et ekspresident vestles Tšurkiniga Süüria teemal ja too pakkus välja kolmest punktist koosneva plaani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles