Soome poliitikud lubasid põgenike kaitseks lisameetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipilä.
Juha Sipilä. Foto: AFP/SCANPIX

Soome peaminister Juha Sipilä mõistis karmilt hukka ööl vastu reedet Lahti pagulaskeskuse vastu suunatud rassistliku vägivalla, siseminister Petteri Orpo lubas põgenike kaitseks lisameetmeid.

Valitsus tegi Lahti sündmusi tauniva avalduse, milles Sipilä, välisminister Timo Soini ja rahandusminister Alexander Stubb rõhutasid, et vägivald ja sellega ähvardamine tuleb hukka mõista.

Politsei sõnul kogunes Hennala endisesse garnisoni loodud varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse juurde umbes 40 inimest põgenike saabumise vastu protestima. Ühel meeleavaldajal oli seljas Ku Klux Klanile viitav valge kapuutsiga rüü.

Bussi, milles olid peamiselt pered ja palju väikseid lapsi, pilluti ilutulestikurakettidega. Häme ringkonna päästeameti juht Ari Saarinen ütles, et bussis olnud inimesed ei saanud aru, mis toimub ja olid hirmul. «Väga kahetsusväärne, et raske olukorra eest põgenenud inimestele saab osaks selline vastuvõtt,» ütles ta.

Kaks ilutulestikurakette visanud meeleavaldajat peeti kinni. Viga keegi ei saanud.

Politseil ei ole andmeid, et tegemist oleks organiseeritud ettevõtmisega. Väikse seltskonna üleskutset levitati sotsiaalmeedias.

«Meeleavaldajad olid peamiselt Lahti noored. Infot levitati tõenäoliselt sotsiaalmeedias või suust suhu,» ütles Häme kriminaalpolitsei ülem Martti Hirvonen.

Meeleavaldajate tuumiku moodustasid noormehed, kuid oli ka mõni naine. Politsei andmetel tarvitati alkoholi. Valitsus ja ametivõimud jälgivad olukorda tähelepanelikult. Migratsiooniküsimustega tegelev valitsuse töörühm arutab toimunut järgmisel koosolekul.

Soome on rahvusvaheline, avatud ja salliv riik, rõhutas valitsus, ja suurem osa elanikkonnast toetab sisserändajaid. Sipilä kirjutas Twitteris, et varjupaigataotlejate ja põgenike vastu suunatud ähvardused ja vägivald on äärmiselt taunitavad.

Siseminister Orpo rõhutas nulltolerantsi seesuguse tegevuse suhtes ja lubas, et turvameetmeid tugevdatakse. Stubb taunis Lahti sündmusi ka Twitteris, öeldes, et rassismil ega vihakõnel ei ole iial õigustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles