Ameeriklaste treenitud süürlased andsid oma tehnika al-Qaedale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Nusra rinde võitlejad Süürias.
Al-Nusra rinde võitlejad Süürias. Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide sõjavägi tunnistas, et rühm nende pool treenitud president Bashar al-Assadi vastaseid mässulisi loovutasid Süürias oma sõidukid ja laskemoona terroriorganisatsiooni al-Qaedaga seotud võitlejatele. 

Allikate andmeil andis mässuliste üksus üle kuus pikap-autot ja laskemoona al-Nusra rindele – väidetavalt selleks, et tagada endale ohutu edasipääs.

Ameerika Ühendriikide kongress määras varem 500 miljonit dollarit (umbes 446 miljonit eurot) selleks, et õpetada välja ja varustada 5000 süürlast, kes võitleksid piirkonnas pealetungiva Islamiriigi (ISIS) vastu. Programmi pole aga saatnud eriline edu: 54 värskelt lõpetanud süürlast langesid suvel al-Nusra kätte vangi. Kindral Lloyd Austini sõnul osalevad siiamaani võitluses ainult neli või viis ameeriklaste «vilistlast».

«Kahjuks saime me täna teada, et üksus andis tõepoolest üle kuus autot ja hulga laskemoona arvatavale al-Nusra grupeeringule,» kinnitas ka Pentagoni kõneisik Jeff Davis. Aset leidnud see 21. või 22. septembril.

Oma varustuse loovutanud süürlased kuulusid ameeriklaste koolitatud teise kursusesse, milles osales 70 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles