Bloomberg: Kataloonia valimiste selge kaotaja on Rajoy

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad eile rõõmupeol Barcelonas.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad eile rõõmupeol Barcelonas. Foto: SCANPIX

Kataloonia president Artur Mas ja tema võidukad liitlased ütlesid eile pärast piirkondliku parlamendi valimiste võitmist, et said julgust juurde kavale järgneva 18 kuu jooksul Hispaaniast lahku lüüa. Küll oli valimistel väljaande Bloomberg teatel üks selge kaotaja: Hispaania peaminister Mariano Rajoy.

Iseseisvumismeelsete jõudude liit Junts pel Sí (Koos «Jah»-i nimel) võitis 135 kohast 72, kuid Rajoy Rahvaerakond (PP) jäi valimistel viiendaks ning kaotas pea poole oma esindusest Kataloonia parlamendis: 19 saadikust jääb järele 11.

Mariano Rajoy. Foto: Scanpix
Mariano Rajoy. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Hispaania üldvalimised toimuvad juba vähem kui kolme kuu pärast ja Rajoy erakonnal paistab praegusel kursil jätkates ees kohtumine 23 aasta halvima tulemusega Hispaania ühes rikkamas regioonis. Rajoy põhiline toetajabaas – iseseisvumise vastased ja ärisõbralikud valijad – eelistasid eile hääletada riigi poliitikaareenil jõudu koguva Ciutadansi(Kodanikud) poolt ning seda on karta ka detsembrivalimistel.  

Ciutadansi juht Albert Rivera. Foto: Scanpix
Ciutadansi juht Albert Rivera. Foto: Scanpix Foto: CESAR MANSO/AFP

«Valimistulemus oli PP-le ühemõtteliselt jube,» sõnas Londoni Oxfordi Economics’i analüütik Angel Talavera Bloombergile. «Neist ei eeldatudki, et nad Kataloonia valimistel mingit suurt rolli mängiks, kuid üldvalimiste kontekstis on praegune tulemus väga halvaks märgiks.»

Kataloonia iseseisvuse pooldajad eile öösel võidupeol. Püstine pöial kuulub Kataloonia presidendile Artur Masile. Foto: Scanpix
Kataloonia iseseisvuse pooldajad eile öösel võidupeol. Püstine pöial kuulub Kataloonia presidendile Artur Masile. Foto: Scanpix Foto: LLUIS GENE/AFP
Foto: SCANPIX
Foto: Jorge Guerrero/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles