Obama kutsus massitulistamise järel taas relvaseadusi karmistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles eile pärast järjekordset ohvriterohket relvavägivalla juhtumit, et riik on massitulistamiste suhtes tuimaks muutunud, kutsudes taas üles relvaseadusi karmistama.

«Millegipärast on see muutumas rutiinseks,» ütles Obama Valges Majas pärast seda, kui 20-aastane meessoost relvastatud isik tappis Oregoni osariigis Umpqua Community College'is 13 ja vigastas 20 inimest.

«Meie võimuses on midagi selle vastu ette võtta, ent me peame selleks seadusi muutma. Inimese jaoks, kes tahab teistele inimestele kahju teha, ei tohi relva kättesaamine olla nii lihtne,» lausus riigipea.

Massitulistamiste toimepanijate mõistus on haige ning mõtetest ja palvetest neis olukordades enam ei piisa, sest need ei hoia ära samalaadsete intsidentide toimumist järgmisel nädalal või paar kuud hiljem, sõnas ta.

President väljendas taas frustratsiooni vabariiklaste enamusega kongressi suutmatuse üle toetada karmimaid relvakontrollimeetmeid.

«Lubades sellel Ühendriikides iga paari kuu järel juhtuda, lasub meil kollektiivne vastutus nende perekondade ees, kes kaotavad oma lähedasi meie tegevusetuse tõttu,» ütles Obama. «Palvetest ei piisa. See on meie poliitiline otsus.»

«See ei ole midagi, mida ma saaksin üksi ära teha. Kongress, osariikide parlamendid ja kubernerid peavad tahtma minuga selles koostööd teha,» lausus riigipea.

Demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Hillary Clinton ütles veresaunale reageerides, et tema jaoks on täiesti arusaamatu näha üha uuesti selliste massimõrvade toimumist.

Riik vajab poliitilist tahet teha kõik inimeste turvalisuse tagamiseks, sõnas Clinton kampaaniaüritusel Massachusettsi osariigis Dorchesteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles