Lähis-Ida ekspert: Venemaa sekkumine pikendab Süüria sõda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud foto Süürias toimuvatest pommitamistest
Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud foto Süürias toimuvatest pommitamistest Foto: SCANPIX

Soomlasest Lähis-Ida eksperdi Hannu Juusola arvates pikendab Venemaa sekkumine Süürias toimuvasse selle riigi kodusõda.

Helsingi ülikooli poliitikaasjatundja Juusola selgitas Soome ringhäälingule, et Venemaa tugevdab Süüria presidendi Bashar  al-Assadi valitsuse positsioone ja selle tõttu ei pruugi al-Assad soovida  mässulistega kokkuleppele jõudmist.

«Al-Assadi režiim on sel aastal Süüria mitmetes piirkondades sõjaliselt nõrgenenud. Seda on ära kasutanud Pärsia lahe riigid ja Türgi, kes aina enam toetavad Süüria mässulisi. Tegemist on kahe osapoolega, kelle toetajate hulgas on väga tugevaid jõude,» selgitas asjatundja.

Al-Assadi valitsus võib arvata, et Venemaa ja Iraani toel võib ta kodusõja võita ning tal ei ole vaja mässulistega läbirääkimisi pidada.

«Tõenäoliselt areneb kõik selles suunas, kuid pika konflikti hinna maksavad kinni tavalised süürlased,» lisas Juusola.

Venemaa teatas septembris, et alustas Süürias äärmusrühmituse Islamiriik vastaste rünnakutega. Seni on need olnud enamjaolt suunatud põhjas asuvale Idlibi piirkonnale ning Hamas tegutseva Jaish al-Fatah rühmituse vasu.

Tegemist on mässuliste rühmitusega, mille tegevus on sel aastal olnud edukas. Nad on ohuks Vahemere äärsele alale, mida al-Assadi valitsus peab enda jaoks elutähtsaks.

«See, et Venemaa võttis sihikule nimetatud grupeeringu näitab, et Venemaa tegutseb Süüria valitseva režiimi nimel, mitte aga ei vii läbi terrorismi ja Islamiriigi vastast sõda,» nentis soomlane.

Jaish al-Fatah ridadesse kuulub mitmeid erinevaid relvarühmitusi, mille seas on nii äärmusdžihadiste kui ka mõõdukaid.

Süürias on tähtsal positsioonil terroriorganisatsiooni al-Qaeda ametlik esindaja ehk al-Nusra Rinne.

«Al-Nusra teke ja tugevnemine viitab sellele, et Türgi ja Pärsia lahe riigid jõudsid kokkuleppele, keda toetada ja selle kaudu on Süüria opositsioon muutunud ühtsemaks,» selgitas Juusola.  

Venemaa on Süürias tehtavate õhurünnakutega astunud al-Assadi valitsuse vastu olevate suurriikide varvastele.

NATOsse kuuluv Türgi mõistsi Vene õhurünnakud hukka, samal seisukohal on ka jõukas naftariik Saudi Araabia.

«Venemaa ja Saudi Araabia olid suhete parandamise faasis, kuid Venemaa tegevus Süürias tõmbas sellele kriipsu peale. Venemaa suhted teiste Araabiamaadega on samuti halvenemas, kuid Egiptus võib olla erand,» teatas soomlane.

Venemaa on Lähis-Ida võimuvõitluses loonud liidu šiiitide blokiga – al-Assadi valitsuse, šiiitide juhitud Iraani, Liibanoni Hezbollahi, ja Iraagi uue valitsusega, olles sellega sunniitlust eelistavate Türgi, Saudi Araabia ja teiste Pärsia lahe riikide vastu.

Piirkonnas käib veel kodusõda Jeemenis, kus Saudi Araabia ja Iraani huvid on põrkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles