NATO kahekordistab reageerimisjõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas neljapäeval, et alliansi kaitseministrid kiitsid heaks reageerimisjõudude (NRF) suuruse kahekordistamise 40 000 sõdurini.

Veel andsid kaitseministrid heakskiidu lisaks senisele kuuele Ida-Euroopasse rajatud staabielemendile (NFIU) kahe eelpositsioneerimisstaabi loomisele Ungaris ja Slovakkias.

«See saadab selge sõnumi kõigile NATO kodanikele. NATO kaitseb teid, on kohal ja valmis,» ütles Stoltenberg pressikonverentsil. NRF-i kuulus seni 20 000 sõdurit.

«Näeme Vene sõjalise tegevuse eskaleerumist Süürias. Ministrid olid ühel meelel, et see valmistab tõsist muret,» lausus Stoltenberg.

Venemaa alustas õhurünnakuid väidetavate terrorisihtmärkide vastu Süürias möödunud nädalal. Selle käigus on Vene lennukid rikkunud alliansi võtmeliikme Türgi õhuruumi, kutsudes esile jõulisi proteste nii NATO kui Ankara poolt.

Vastates küsimusele, mida saab NATO Türgi julgeoleku tugevdamiseks teha, ütles Stoltenberg, et NRF-i kahekordistamisest ja alliansi kiireageerimisjõududest (VJTF) võib piisata.

«Me ei pea heidutuse pakkumiseks paigutama riiki NATO jõude. Oluline on, et iga vastane teaks, et me oleme suutelised neid käiku laskma,» sõnas ta.

Stoltenbergi sõnul seisab allianss silmitsi probleemidega paljudest erinevatest suundadest.

«Kavatseme hinnata, mida me peame tegema, et kohandada NATOt praeguste ja tulevaste väljakutsete jaoks,» sõnas peasekretär, nimetades konkreetselt  küberrünnakuid ja tavapäraste ning mittekonventsionaalsete taktikate (hübriidsõja) kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles