Valgevene õhutab rahvast presidenti valima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenko.
Aleksandr Lukašenko. Foto: AP/Scanpix

Valgevenes Minskis ärgitatakse rahvast reklaamides, avalikes teadeannetes ja televisioonis hääletama pühapäeval toimuvatel presidendivalimistel.

Valgevene praegust riigipead Aleksandr Lukašenkot ootab tõenäoliselt pärast pühapäevaseid valimisi ees viies ametiaeg presidendina.

Lukašenko on võimul olnud alates 1994. aastast ning on maha surunud igasuguse opositsiooni. 2010. aastal peeti suurem osa Lukašenko vastaskandidaatidest kinni niipea, kui valimisjaoskonnad suleti.

Opositsiooniliidri Mikola Statkevitši sõnul on «boikoteerimine nõrk positsioon». Samas kui «kellegi poolt hääletada pole, siis miks seda üldse teha,» lisas ta intervjuus.

Hiljuti vanglast vabastatud Statkevitš kavatseb laupäeval korraldada mitu protestiaktsiooni.

«Lukašenko tahab valimistele leida (Lääne) tunnustust,» sõnas ta. «Ta on ettevaatlikum kui varem ning ma kavatsen seda olukorda ära kasutada,» ütles opositsiooniliider.

Statkevitši sõnul on tema vabastamine Lukašenko poolt kaval taktika. Opositsionääri jutu järgi vabastati tema ning teised poliitilised vangid Lääne toetuse saamiseks, mis võimaldab Venemaalt rohkem raha välja pressida.

Lukašenko andis augustis alates 2010. aasta detsembrist vangis olnud Statkevitšile ja veel viiele opositsioonitegelasele armu. Nad vabanesid 22. augustil.

Üks vähestest vastaskandidaatidest, kellel on õnnestunud korraldada midagi valimiskampaania laadset, on Tatjana Korotkevitš, kellel opositsiooni hinnangul reaalset lootust pole.

Korotkevitši seadsid kandidaadiks Valgevene Rahvarinne, Sotsiaaldemokraatlik Partei (Hramada), liikumine Vabaduse Eest ja liikumine Tõe Eest.

Kandidaadiks on registreeritud ka Valgevene Liberaaldemokraatliku Partei esimees Sergei Gaidukevitš ning Valgevene kasakate ülemataman Nikolai Ulahhovitš.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles