Rumeenia inimõiguslasi pahandas presidendi mustlastevaenulikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Basescu.
Rumeenia president Traian Basescu. Foto: SCANPIX

Rumeenia inimõigusteorganisatsioonid mõistsid täna hukka presidendi Traian Basescu nende hinnangul rassistlikud märkused mustlaste kogukonna suhtes.

«Meil on suur probleem, mis teeb romade rändrahva integreerimise raskeks – väga vähesed neist tahavad töötada ja paljud elavad traditsiooniliselt selle abil, mida varastada suudavad,» sõnas Basescu Sloveenias visiidil viibides, vahendab AFP.

Reedel avaldatud avatud kirjas teatasid inimõiguslased: «Need märkused pole midagi uut, kuid see on järjekordne peatükk romade häbimärgistamisest Rumeenia tippametnike poolt. Sellist tüüpi sõnum põhineb osaliselt väärinformatsioonil, tugevdab üldist viha ja stereotüüpe vähemuse vastu. Romad, kes kasutavad ära oma liikumisvabadust ELis pole rändrahvas nagu Basescu ütles, vaid nad otsiva lihtsalt paremat elu. Neid kannustab vaesus ja isoleerimine.»

Ametlikult on ELis 530 000 mustlast, kuid kuna paljud mustlased ei tunnista end diskrimineerimist kartes mustlaseks, arvatakse neid olevat 2,5 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles